Verbinddoos

Je bereidt een Amforagesprek of -interview voor met iemand die zich in de laatste fase van zijn leven bevindt. Je kan dit gesprek nadien uitwerken met de rode VERBINDDOOS (A4-doos Het zit vanbinnen). Met de instructies bij de doos en hier op deze site, kan je daar zelfstandig mee aan de slag.
Een Amforagesprek kan je ook in een doorlopend verhaal uitwerken dat in een A5-VERHAALDOOS komt. Voor deze aanpak heb je bij Afscheid dat verbindt een meerdaagse training gevolgd om je te bekwamen in het uitwerken van zo een eindelevensverhaal.
De Verbinddoos kan je aanschaffen bij Symposion. Binnenkort kan je daar ook de Verhaaldoos aankopen.

De VERBINDDOOS is vooral geschikt om er in een woonzorgcentrum mee aan de slag te gaan met de bewoner(s). Bij deze doos hoort een set van 15 fotokaarten met verbind-vragen (zie foto). Deze vragen helpen om een gesprek op te starten en richting te geven. Een gesprek over de diepere lagen van het leven en over de laatste levensfase waarin iemand zich bevindt. Zorg ervoor dat je ongestoord dit gesprek kan voeren, door bv. een kaartje ‘niet storen’ aan de deur te hangen.
Je hoeft niet voor elke doos een set gespreksstarters aan te schaffen. Zo kan je tien of twintig dozen aankopen voor gebruik in een WZC, met één of twee sets gespreksstarters om ermee aan de slag te gaan.

Het idee van de VERBINDDOOS is, samen met de fotokaarten met verbind-vragen, ontwikkeld door een werkgroep van Kronkels van de opleiding ergotherapie aan de Arteveldehogeschool, geïnspireerd door Amfora vzw.

Uitwerken verhaal

Na het gesprek schrijf je de antwoorden vraag per vraag uit. Hieronder vind je per vraag een sjabloon om dit te doen. Je kan eventueel meerdere vragen samenvoegen in één document en daartussen de antwoorden uitschrijven. Nadat je alles uitgeschreven hebt, kan je printen. Kies hiervoor bij voorkeur een mooi en iets steviger papier. Je kan eventueel vragen naar een voorkeurskleur van de persoon met wie je het gesprek gevoerd hebt. De geprinte pagina’s leg je dan in de doos, samen met andere teksten,  foto’s of voorwerpen die betekenisvol zijn voor de persoon.