Verbinddoos

Ontdek in dit korte filmpje wat de Verbinddoos is en hoe je ermee aan de slag kan gaan, bijvoorbeeld in een woonzorgcentrum.

De Verbinddoos bevat verhalen van wie ouder wordt en verbindt zo de verhalenverteller en al wie later de doos opent, ontdekt en herleest.

Een gesprek met iemand iemand die ouder wordt, over het leven hier en nu en over de toekomst, kan je dus voeren adhv de rode VERBINDDOOS (A4-doos Het zit vanbinnen). Met de instructies die je in de doos en hier op deze site vindt, kan je daar zelfstandig mee aan de slag.
De Verbinddoos kan je aanschaffen bij Symposion.

Naast de Verbinddoos kan je binnenkort bij Symposion ook een A5-VERHAALDOOS aankopen. Deze is specifiek bedoeld voor wie een eindelevensverhaal uitwerkt, hetzij voor een ouder iemand, hetzij voor iemand die palliatief ziek is. Voor deze aanpak heb je bij Afscheid dat verbindt een meerdaagse training gevolgd om je te bekwamen in het uitwerken van zo een eindelevensverhaal.

De VERBINDDOOS is vooral geschikt om er in een woonzorgcentrum mee aan de slag te gaan met de bewoner(s). Bij deze doos hoort een set van 15 fotokaarten met verbind-vragen (zie foto). Deze vragen helpen om een gesprek op te starten en richting te geven. Een gesprek over de diepere lagen van het leven en over de laatste levensfase waarin iemand zich bevindt. Zorg ervoor dat je ongestoord dit gesprek kan voeren, door bv. een kaartje ‘niet storen’ aan de deur te hangen.
Je hoeft niet voor elke doos een set gespreksstarters aan te schaffen. Zo kan je tien of twintig dozen aankopen voor gebruik in een WZC, met één of twee sets gespreksstarters om ermee aan de slag te gaan.

Het idee van de VERBINDDOOS is, samen met de fotokaarten met verbind-vragen, ontwikkeld door een werkgroep van Kronkels van de opleiding ergotherapie aan de Arteveldehogeschool, geïnspireerd door Amfora vzw.

Uitwerken verhaal

Na het gesprek schrijf je de antwoorden vraag per vraag uit. Hieronder vind je per vraag een sjabloon om dit te doen. Je kan eventueel meerdere vragen samenvoegen in één document en daartussen de antwoorden uitschrijven. Nadat je alles uitgeschreven hebt, kan je printen. Kies hiervoor bij voorkeur een mooi en iets steviger papier. Je kan eventueel vragen naar een voorkeurskleur van de persoon met wie je het gesprek gevoerd hebt. De geprinte pagina’s leg je dan in de doos, samen met andere teksten,  foto’s of voorwerpen die betekenisvol zijn voor de persoon.