Over ons

“Mensen moeten zich voor mij niet wegsteken of hun verdriet opkroppen. Als we samen over mijn situatie praten, dragen we ook samen ons verdriet.  Ik probeer vandaag en morgen te leven. Wat overmorgen komt, zien we wel. Elke dag die ik krijg, is een geschenk. Ik tel de dagen niet af, maar ik tel ze op.
Anne Van der Linden (28)

Anne, een jonge vrouw van 28 en ongeneeslijk ziek, vertelde erg open over haar ziekte. Met haar bijzondere gave en vanuit een groot vertrouwen, benoemde ze wat ze voelde en hoe ze dacht over haar leven dat veel te vroeg zou eindigen. Door haar openheid inspireerde ze velen – vooral ook jonge mensen – die van haar leerden hoe waardevol en troostend het is om het afscheid te benoemen, om over de dood te durven praten. Wie dat kan, schenkt een groot cadeau aan zij die achterblijven, een blijvende troost die de rauwe rafelranden van het verlies wat zachter maakt. Ik ben Anne bijzonder dankbaar dat ik in de laatste maanden van haar leven haar verhaal mocht optekenen.

Vanuit de ervaring met Anne en vele andere inspirerende verhalen die ik de voorbije jaren als journalist optekende, startte ik in 2015 Amfora vzw op, samen met Isabelle Desmidt. Ik ga in gesprek met mensen die weten dat hun leven ten einde loopt. Zij blikken terug op hun leven en kijken vooruit naar het afscheid dat eraan komt. Van dat gesprek maak ik een persoonlijk verhaal dat Isabelle in een artistiek handgemaakt boekje-met-doos uitwerkt. Dat boekje geven we terug aan de persoon of aan de naasten. Een geschenk dat verbondenheid over de dood creëert.
Palliatief verpleegkundigen zijn onze doorverwijzers. Zij kennen hun mensen en voelen aan wanneer iemand de nood voelt om iets achter te laten of iets neer te schrijven, maar daar zelf niet toe komt.

“Wat een bevrijding dat ik dit allemaal kan zeggen in zo’n gesprek.
Daar zit mijn ziel en mijn hart in. Dat is een heel mooi geschenk.
Het is de eerste keer dat ik daar zo open over praat.”
Marleen (53)

De werking van Amfora geraakt steeds meer bekend in de palliatieve sector. We ontvingen in 2018 de prijs Passie voor Palliatieve zorg van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen. De vraag naar een eindelevensgesprek – een Amforagesprek – neemt toe en steeds meer mensen schatten de waarde van dit Amfora-aanbod hoog in.
Vanuit die nood ben ik in september 2019 gestart met Afscheid dat verbindt: in samenwerking met de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen en de Arteveldehogeschool bied ik een vormingstraject aan voor professionals en vrijwilligers uit de palliatieve sector en uit de ouderensector. De expertise die ik vanuit mijn Amforawerk heb opgedaan wil ik in trainingen aanbieden zodat meer mensen uit de zorgsector een eindelevensgesprek kunnen voeren en dit in een persoonlijk verhaal kunnen uitwerken en vormgeven.


Foto: Tim Coupé