Afscheid dat Verbindt wordt een begrip

Lezing 8 okt met Dirk De Wachter
Lezing rond Afscheid dat Verbindt, met psychiater Dirk De Wachter, ism Arteveldehogeschool. (Foto: Steven Meert)

September en oktober waren intense maanden voor het Amfora-project rond Afscheid dat Verbindt.
De officiële voorstelling van het boek Afscheid dat verbindt – Praten over het levenseinde, op 10 september, was de start van een reeks evenementen en media-aandacht rond dit thema.
Die avond, op 10 september, konden we twee keer voor een intieme groep het boek voorstellen. Veel nabestaanden waren aanwezig, het waren intense en mooie momenten, mede dankzij de getuigenissen van nabestaanden Jos en Rob Claeys en Katrijn Goethals en met prachtig pianospel van Katrien Derde.

Katrien Derde (Foto Pascal Veeckman)
Jos Claeys, Peter Decroubele en Katrijn Goethals (Foto Pascal Veeckman)

Verder was er media-aandacht met een mooi interview met Katrijn Goethals in De Standaard, ook aandacht in Knack, Tertio, De Bond, Visie (blz. 7), Kerknet, MagaZijn.

Op 8 oktober hadden we op de Arteveldehogeschool, ism de opleiding ergotherapie, een lezing met psychiater Dirk De Wachter over en naar aanleiding van het boek. Naast Katrijn Goethals en Rob Claeys kwam ook palliatief verpleegkundige Tine Vanlauwe aan het woord. Muzikaal intermezzo kwam van Jeroen Keymeulen op gitaar. Moderator was Peter Decroubele.
Niet enkel volgden 160 mensen de avond in de zaal zelf – een beperkt publiek owv de coronamaatregelen, maar ook meer dan 500 mensen keken op hetzelfde moment naar de livestream. Intussen is deze lezing al bijna 1500 keer bekeken. In een montage van een half uur kan je de hoogtepunten van de avond herbekijken.

Er beweegt dus veel rond Amfora/Afscheid dat verbindt. Ook vinden veel mensen rechtstreeks de weg naar ons. Op dit moment bekijken en plannen we hoe we deze extra aandacht en toegenomen vraag verder kunnen beantwoorden en vorm kunnen geven in onze organisatie die verder groeit.
Dank aan alle supporters, aan al wie deze boodschap verder verspreidt, aan al wie het boek leest en feedback geeft. Het draagt allemaal bij tot meer aandacht en bekendheid voor palliatieve zorg. Aan zoeken naar taal om het afscheid te benoemen.