Amforagesprek

Foto: Gerlinde Bellefroid

Hoe kijk jij naar het leven? Hoe kijk je aan tegen de dood?’ Daarover hadden wij met ons vake nog nooit een gesprek gevoerd, maar dankzij het eindelevensgesprek met Amfora is zo’n diepgaand gesprek er op het allerlaatste moment toch nog gekomen.

Rob

Een Amforagesprek speelt zich af in de laatste fase van iemands leven en opent voor veel mensen een diepere laag waar vragen en antwoorden over de zin van het leven verscholen zitten. Een (palliatief) verpleegkundige, een vrijwilliger, een ergotherapeut, een pastoraal werker, een arts … kan als tussenpersoon de juiste vragen stellen zodat mensen woorden vinden om het geleefde leven te benoemen. Zij spreken uit hoe zij naar het afscheid van het leven kijken en hoe zij denken over de dood.
Dit (interview-)gesprek komt als persoonlijk verhaal in een boekje en werkt zo verbindend voor de betrokkenen: de persoon die het leven los moet laten en zijn naasten, zijn geliefden. Een gesprek over het afscheid en de dood zijn vaak het ultieme taboe, maar dankzij het Amforagesprek vinden mensen woorden om te benoemen wat, in de laatste dagen van hun leven, diep vanbinnen leeft.